Paylaş
Konut Kredisi Ev Kredisi Resim Yok

Yunanistan olayı artık son safhasına girdi. Bu hafta sonunda ya da başında  dananın kuyruğu kopacak. Aslında Yunanistan iflas eden bir ülke durumuna süratle ilerliyor. Kredi derecelendirme kuruluşları 1) borcun ödemesinin geciktirilmesi,  2) iflas başvurusu yapılması, 3) iflas etmeyi önlemek için borcun yapısının  yeniden düzenlenmesi ya da başka bir borç ile değiştirilmesi durumlarını iflas  olarak nitelendiriyorlar.

Yunanistan bu tanımın 1. ve 3. maddelerine girmek  üzere. Temmuz ayında ödemelerini yapamazsa ya da ödenecek bu borçların profilini  değiştiren başka bir borçla değiştirirse kredi derecelendirme kuruluşları  Yunanistan’ın iflasını resmen ilan edecekler.

TEORİ PRATİĞE UYMADI

Ne yazık ki  bugüne kadar teoride yazılanlar pratikte uygulanamadı ya da yanlış uygulandı.  Genelde üç önemli hatanın altını çizmek gerekiyor. Birincisi böylesi durumlarda  süratle hareket edilmesi gerekirken, iş geciktirildi. Yunanistan daha işin  başında iken yardım talebinde bulunmadı. Avrupa Birliği ise kendi içinde bir  türlü anlaşamadı. Aradan geçen zaman olumsuz gelişmeleri de beraberinde getirdi.  İkincisi, Yunanistan sert önlemleri alıyor gibi hareket eder görünmesine karşın  reform programını tam uygulayamadı. Hedefleri tutturamadı. Üçüncüsü alacaklı  durumdaki özel sektörün de elini taşın altına sokması fikri yanlış algılamalara  neden oldu. Piyasaları tedirgin eden bir safhaya sokuldu. Bunun yanında  Yunanistan’ın demokrasi ile yönetildiği ve halkın alınacak önlemleri kabul etme  esnekliğinin düşük olduğu gerçeği de dikkate alınmadı. Hükümetin sokakları  kontrol edebileceği varsayıldı. Bunlara ek olarak şimdi Yunanistan’ın politik  sistemi de çöktü. Başbakan Papandreau yanlış bir taktikle milli koalisyon kurma  fikrini ortaya attı. Daha sonra bu fikrinden süratle vazgeçti. Kabineyi yenileme  yolunu benimsedi. Metal yorgunluğu içindeki Yunan hükümeti de kontrolü elden  kaçırdı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Merkel ile Sarkozy’nin görüşmesi önemli. Parayı  vereceğiz deseler dahi Yunan parlamentosunun önce bütçeyi, sonra da gerekli  reformları onaylaması lazım. Kısa vadede bu sorunlar aşılsa bile bu çözümün  geçici nitelikte olacağını sanıyorum. Üstüne üstlük kriz şimdi Yunan finans  sistemine bulaştı. Bankalar mevduat sahiplerinin paralarını ödeyemiyorlar.  Likiditeleri yok. Toplam mevduatın 200 milyar Euro’dan fazla olduğu dikkate  alınırsa sorunun büyüklüğü daha da iyi anlaşılır. Borsadaki hisse senetlerinin  alıcısı olmadığından sistem tıkanmış durumda. Yunanistan tahvilleri için dış  piyasalar CDS primleri için artık fiyat dahi veremiyorlar. Bu durumu “bankalar  çıplak” diye tanımlıyorlar. Çıplak bankalara ise kimse para vermek istemiyor.  Buna Avrupa Merkez Bankası da dahil. Durum daha da kötüleşir mi sorusuna yanıtı  bu hafta sonu öğrenebileceğiz. Yunanistan’ın resmi iflasının ilanı ya da Euro  Bölgesi dışına çıkarılması şeklindeki en kötü iki gelişmeye pek olasılık  tanımıyorum. Ancak bu iş uzatmaları oynayarak aşılacak gibi de değil. Tüm  dünyayı etkileyebilecek bir safhaya geldi. Bu nedenle piyasalar gerek Yunan  hükümetinden gerekse AB yetkililerinden güçlü siyasi irade bekliyor.

 

Gazi ERÇEL – HTGazete

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız.
Lütfen buraya adınızı yazınız